Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Νέα δημοσκόπηση αλλάζει τα δεδομένα


Αν και η βεβαιότητα για επικράτηση της Ν.Δ. είναι σταθερή -όπως δείχνει η παράσταση νίκης- η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει σημάδια αποσυσπείρωσης των ψηφοφόρων της. Στη δημοσκόπηση της MRB, η «γαλάζια» συσπείρωση υπολογίσθηκε στο 58,9%, όταν στη μέτρηση του Μαρτίου ήταν 61,5%. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ανακάμπτει σ' αυτόν τον δείκτη, με πολύ αργό βήμα, καθώς η συσπείρωσή του έφτασε στο 35,1%, έναντι 32% του Μαρτίου.

Μέγα ζητούμενο, πάντως, για τα δύο κόμματα εξουσίας είναι το ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των πολιτών που κρίνει ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη ικανότητα διακυβέρνησης. Η απάντηση «κανένα κόμμα» στη σχετική ερώτηση φτάνει στο 65,1%, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 61,7%.
Ενδεικτικό του ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να πείσουν ούτε τους ψηφοφόρους τους είναι το γεγονός ότι το 40% των «γαλάζιων» και το 68% των «πράσινων» απαντούν «κανένα» ως προς το ποιο κόμμα έχει ικανότητα διακυβέρνησης.
Ψηφίζουν νέα πορεία και συνεργασίες
Διεξόδους για την επόμενη ημέρα αναζητούν οι πολίτες, όπως προκύπτει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο από τη δημοσκόπηση της MRB για τη Real news. Τόσο ο χαρακτήρας που δίνουν στην ψήφο τους όσο και η επιθυμία τους για το σχήμα που θα ήθελαν να προκύψει την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, μαρτυρούν ότι οι πολίτες αναζητούν κάτι διαφορετικό. Οι ερωτηθέντες εκλήθησαν να απαντήσουν για τα κριτήρια που θα καθορίσουν την ψήφο τους στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε ποσοστό 26,2% απάντησαν ότι θα επιλέξουν «αντιμνημονιακό» και κόμμα που θα προτείνει μια εναλλακτική πολιτική, ενώ το 22,6% θα επιλέξει «να καταδικάσει κόμμα ή κόμματα».
Δίνοντας αυτές τις απαντήσεις, είναι αναμενόμενο ότι οι πολίτες, σε ποσοστό 65,7%, προκρίνουν τις κυβερνήσεις συνασπισμού ως τις πλέον ενδεδειγμένες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα του τόπου. Η λύση της μονοκομματικής κυβέρνησης δεν ικανοποιεί τους πολίτες, καθώς σε ποσοστό 32,7% θεωρούν ότι κανένα κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Αν, πάντως, «ψήφιζαν» μονοκομματική κυβέρνηση, θα επέλεγαν τη Ν.Δ. σε ποσοστό 17,8%, έναντι 8,2% το ΠΑΣΟΚ.
Άλλο πρόσωπο
Όμως, ακόμη και στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες είναι έτοιμοι να απογοητεύσουν τους αρχηγούς των κομμάτων! Σε ποσοστό 42,6% θέλουν μιας τέτοιας κυβέρνησης να ηγηθεί άλλο πρόσωπο, πλην Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου! Κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο θέλει το 17,7%, με τον Αντώνη Σαμαρά το 12,6% και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο το 5,2%.
Ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος δίνουν «σκληρή μάχη» ως προς το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Αν εξαιρέσει κάποιος το «κανένας από τους δύο», που συγκεντρώνει το 52,4%, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έρχεται πρώτος με 22,9%, έναντι του 20,9% του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.



Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει. 
Πατήστε ΕΔΩ Διαβάστε όλα τα άρθρα. Πατήστε ΕΔΩ
 
Lokris 24 Online Mag © 2011 Lokris 24 Facebook & Lokris24.com. Supported by Prime Skepsis

Οι απόψεις των Blogger του Lokris 24 δεν ταυτίζονται απαραίτητα μεταξύ τους. Εάν κάποιος, θέλει να μπει στην ομάδα του Lokris 24 ή θέλει να εκφράσει την άποψη σε κάποιο άρθρο, να στείλει το αίτημα του από το μενου ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ.

Click Here