Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Καούρες, πως μπορούμε να απαλλαγούμε;

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη οι σκέψεις όλων βρίσκονται στο εορταστικό τραπέζι. Ένα τραπέζι ξεχωριστό από τα άλλα, ένα τραπέζι που η ποσότητα και η ποιότητα των εδεσμάτων του είναι πειρασμός. Όσο πειρασμός είναι όμως άλλο τόσο θα πρέπει να προσέχουμε αυτές τις μέρες το τι θα φάμε και πως θα το φάμε. Το υπερβολικό και ξαφνικό “φόρτωμα” του στομάχου μπορεί να μας δημιουργήσει μικροπροβλήματα πέψης...
Το πιο συχνό από αυτά τα προβλήματα είναι οι καούρες. Οι καούρες είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί “μετά” αλλά μπορούμε να το προβλέψουμε και να το κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο, από πριν. Η καούρα είναι με απλά λόγια η παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου μας, προς τον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση αυτή γίνεται εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα ( είναι σαν μια βαλβίδα η οποία επιτρέπει να περάσει η τροφή από τον οισοφάγο προς το στομάχι και κλείνει όταν πάει να συμβεί το αντίθετο.) Όταν λοιπόν ο σφιγκτήρας αυτός παραμείνει ανοιχτός τότε το φαγητό μπορεί να ακολουθήσει την αντίθετη κατεύθυνση δηλαδή από το στομάχι προς τον οισοφάγο.
 
Ο βλεννογόνος του οισοφάγου μας δεν αντέχει να δέχεται όξινο περιεχόμενο (διότι απλά δεν είναι κατασκευασμένος για κάτι τέτοιο). Όταν λοιπόν το δεχτεί, τότε νιώθουμε το κάψιμο που ονομάζουμε καούρα. Συχνά πυκνά αυτό συνοδεύεται και από το αίσθημα του “βαριού στομάχου” του φουσκώματος δηλαδή και της δυσπεψίας. Οι γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση είναι ένα φαινόμενο που περισσότερο από το 40% του πληθυσμού το έχει νιώσει.
 
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να το αποφύγουμε; Ιδού μερικά χρήσιμα τρικ:
  1. “Ένα τσιγάρο μετά το φαγητό είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις” λένε αλλά σε αυτό επιτρέψτε μας να διαφωνήσουμε. Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να βοηθά στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και να επιτρέπει την όποια παλινδρόμηση, να γίνεται ευκολότερα. Ας μην ανάψουμε λοιπόν “το τσιγαράκι” μετά το φαγητό και ας το απολαύσουμε εάν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, λίγο αργότερα.
  2. Μην παραφορτώνουμε το στομάχι. Όσο και εάν το τραπέζι είναι ένας πειρασμός καλό θα είναι εμείς να βάλουμε μέτρο στις ποσότητες που θα καταναλώσουμε. Θα πρέπει να τρώμε αργά και να μασάμε καλά την τροφή μας για να διευκολύνουμε την πέψη μας αργότερα.
  3. Αναψυκτικά κομμένα!! Τα αεριούχα ποτά δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση τη διαδικασία της πέψης ενώ βοηθούν και στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα.
  4. “Ένα ποτηράκι κρασί για το καλό”, αλλά και αυτό με μέτρο. Το αλκοόλ σε ποσότητες κάνει ότι ακριβώς και τα αναψυκτικά
  5. Μόλις φάτε βγείτε λίγο και περπατήστε κάνει καλό και διευκολύνει απίστευτα το στομάχι μας να χωνέψει. Δεν χρειάζεται να πάρετε τα όρη και τα βουνά απλά σε χαλαρό ρυθμό περπατήστε για λίγη ώρα. Αμέσως θα δείτε τη διαφορά.
  6. Προσπαθείτε να μην πέσετε για ύπνο αμέσως μόλις φάγατε. Δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας και μην ξαπλώσετε. Η πέψη διευκολύνεται από μια πιο όρθια στάση. Καλή πέψη σημαίνει σπάνια καούρα. Εάν παρόλα αυτά πρέπει να κοιμηθείτε γιατί δεν αντέχετε προσπαθείτε να έχετε τον κορμό σας, σε μια πιο όρθια στάση και όχι εντελώς ξαπλωμένο. (δυο μαξιλάρια στην πλάτη σας θα σας βοηθήσουν)
  7. Καλό θα ήταν τα “βαριά” και πικάντικα φαγητά και σάλτσες να τα αποφύγετε όσο μπορείτε. Δεν βοηθούν  

     Πηγή:iatropedia.gr
 
Lokris 24 Online Mag © 2011 Lokris 24 Facebook & Lokris24.com. Supported by Prime Skepsis

Οι απόψεις των Blogger του Lokris 24 δεν ταυτίζονται απαραίτητα μεταξύ τους. Εάν κάποιος, θέλει να μπει στην ομάδα του Lokris 24 ή θέλει να εκφράσει την άποψη σε κάποιο άρθρο, να στείλει το αίτημα του από το μενου ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ.

Click Here