Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Sweet and sour pork - γλυκόξινο χοιρινό

Υπέροχο, αυθεντικό Γλυκόξινο χοιρινό να γλείφετε και τα δάχτυλα σας. Η διασημότερη συνταγή της Κίνας, αυτή που λατρεύουν Ευρωπαίοι και όχι μόνο, αποκαλύπτεται μπροστά σας σε όλη της την μεγαλοπρεπή...απλότητα. Δοκιμάστε τη αξίζει τον κόπο και απολαύστε εκτός από την μοναδική γεύση της και τα διθυραμβικά σχόλια όσων τυχερών καθίσουν εκείνη την ημέρα στο τραπέζι σας.








Τι χρειαζόμαστε:


  • 1 κιλό περίπου χοιρινό τρυφερό από μπούτι χωρίς λίπος κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2-3  κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.γ.  κορν φλάουρ
Για την γλυκόξινη σως:
  • 1/4 του φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1/4 κ. γλ. αλάτι
  • 1/2 φλ. χυμό ανανά
  • 1/4 φλ. ξύδι λευκό
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένη σε 4 κ.σ. νερό
Για το χυλό:
  • 1/3 φλ. αλεύρι
  • 1/3 φλ. κορν φλάουρ
  • 1 ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο
  • 1 κ.σ. σπορέλαιο (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, κα)
  • 1/3 φλ. Ζεστό νερό ή λίγο παραπάνω αν χρειαστεί
Λοιπά Υλικά:
  • 1 καρότο
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά
  • 1/2 πράσινη πιπεριά
  • 1/2 φλ. κομματάκια ανανά σε κονσέρβα
  • 3 φλ. σπορέλαιο για βαθύ τηγάνισμα

Πως το κάνουμε:

  1. Κόβουμε το χοιρινό πρώτα σε λωρίδες και μετά σε μικρούς κύβους και το μαρινάρουμε σε μπωλ με τη σόγια σως και 1 κ.γ. κορνφλάουρ για 20 λεπτά.
  2. Για να ετοιμάσετε τη γλυκόξινη σως, βάλτε σε ένα μπωλ τη ζάχαρη, το κέτσαπ, τη σόγια σως, το αλάτι, το χυμό ανανά και το ξύδι. Αφήστε τα στην άκρη. Σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού, διαλύστε το κορνφλάουρ στο νερό και αφήστε το και αυτό στην άκρη.
  3. Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε λεπτές διαγώνιες φέτες. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια και τις κόβουμε σε κύβους.
  4. Για το χυλό: αναμίξτε σε ένα μπωλ το αλεύρι με το κορνφλάουρ. Προσθέστε το ασπράδι του αυγού ελαφρά χτυπημένο και το σπορέλαιο και ανακατέψτε. Ρίξτε στο μίγμα όσο ζεστό νερό (όχι καυτό) χρειάζεται προκειμένου να έχετε ένα σφιχτό χυλό. (δεν πρέπει να είναι αραιός ο χυλός)
  5. Βάλτε το γουόκ με το σπορέλαιο στη φωτιά και όταν κάψει καλά αρχίστε να ρίχνετε μέσα λίγα – λίγα τα κομματάκια του χοιρινού αφού πρώτα τα έχετε βουτήξει καλά μέσα στο χυλό που ετοιμάσατε. Προσέξτε να μην παραγεμίσετε το γουόκ ή το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσετε για το βαθύ τηγάνισμα, γιατί τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο τραγανό.
  6. Τηγανίστε τους κύβους του χοιρινού μέχρι να αποκτήσουν ένα βαθύ χρυσό – καφέ χρώμα και αφήστε τους να στραγγίσουν επάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  7. Για να ετοιμάσετε την γλυκόξινη σως, βάλτε όλα τα υλικά που έχετε ανακατέψει στο ένα μπωλ μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα, ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και αφήστε το να πάρει μια βράση. (κυριολεκτικά)
  8. Προσθέστε στη σως τα κομμένα λαχανικά (καρότα, κόκκινη και πράσινη πιπεριά και ανανά) και αφήστε τα να πάρουν κι αυτά μια βράση. (όχι περισσότερο από 1 λεπτό).
  9. Προσθέστε στη σως το κορνφλάουρ που έχετε διαλύσει σε νερό και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε για να σιγουρευτείτε για τη γεύση και αν χρειάζεται (αποκλείεται εάν έχετε τηρήσει πιστά τις προτεινόμενες δοσολογίες) προσθέστε – αλάτι, ή ξύδι.
  10. Σερβίρετε ζεστό με ρύζι ατμού. (γιασεμί κατά προτίμηση, το οποίο θα φτιάξετε ως εξής)
  11. Μετρήστε σε μια κατσαρόλα 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό για κάθε φλυτζάνι ρύζι που θα βάλετε. (Δηλαδή 2 φλιτζάνια ρύζι – 4 φλιτζάνια νερό). Αφήστε το νερό να βράσει, αλατίστε και ρίξτε το ρύζι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το ρυζάκι να βράσει για 3 - 4 λεπτά περίπου. Ανακατέψτε άλλη μια φορά, σβήστε το μάτι, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τη στην άκρη σκεπασμένη. Είκοσι λεπτά αργότερα ανοίξτε την απολαύστε το πιο υπέροχο ρύζι...ατμού που έχετε δοκιμάσει ποτέ…εντός συνόρων.



Διαβάστε όλα τα άρθρα. Πατήστε ΕΔΩ
 
Lokris 24 Online Mag © 2011 Lokris 24 Facebook & Lokris24.com. Supported by Prime Skepsis

Οι απόψεις των Blogger του Lokris 24 δεν ταυτίζονται απαραίτητα μεταξύ τους. Εάν κάποιος, θέλει να μπει στην ομάδα του Lokris 24 ή θέλει να εκφράσει την άποψη σε κάποιο άρθρο, να στείλει το αίτημα του από το μενου ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ.

Click Here