Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

1.000 απολύσεις το 24ωρο!

Με..."μακελειό" θα μπορούσε να παρομοιάσει κάποιος την κατάσταση στην αγορά εργασίας, τον Φεβρουάριο, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, περίπου 1.000 εργαζόμενοι έχαναν καθημερινά τη δουλειά τους...


Στα ίδια στοιχεία αναφέρεται ότι τον Φεβρουάριο έγιναν συνολικά 21.783 απολύσεις με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ να φτάσει στα 956.369 άτομα. Τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ο ίδιος αριθμός ήταν στα 836.640 άτομα.

Οι άνεργοι πήραν σήμερα μειωμένο το επίδομα τους καθώς το συμπαρέσυρε η μείωση του κατώτατου μισθού με αποτέλεσμα να πάρουν 359 ευρώ αντί των 460 ευρώ που έπαιρναν πριν από ένα μήνα.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ραγδαία και ο αριθμός εκείνων που μένουν απλήρωτοι.

Δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν οδηγηθεί σε στάση πληρωμών για τους μισθούς με αποτέλεσμα περισσότεροι από 400.000 μισθωτοί να είναι απλήρωτοι από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας για το 2011 οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις πληρωμών εμφανίζονται:

25,5% των υπηρεσιών εστίασης
24,7% των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου
9% των ξενοδοχείων.

Την ίδια ώρα τα "φέσια" και οι ακάλυπτες επιταγές στραγγίζουν τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του "Τειρεσία" οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στα 298,6 εκ ευρώ το α΄ δίμηνο του έτους.

Έτσι οι εργαζόμενοι λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας που ξεπέρασε το 1 εκ. άτομα και της οικονομικής ασφυξίας των επιχειρήσεων αναγκάζονται να υπογράφουν μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις.

Μέσα στο δυσοίωνο αυτό κλίμα εκτιμάται ότι η κατάσταση της αγοράς εργασίας θα επιδεινωθεί περισσότερο εάν μέχρι τις 14 Μαΐου που λήγει η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων δεν υπογραφούν νέες και οι εργαζόμενοι αναγκαστούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών.

Μια πρόσθετη δυσκολία υπογραφής συλλογικών συμβάσεων είναι ότι στη χώρα μας από το σύνολο των 859.000 επιχειρήσεων οι 836.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 97% απασχολούν έως 9 εργαζόμενους


plektani.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα. Πατήστε ΕΔΩ
 
Lokris 24 Online Mag © 2011 Lokris 24 Facebook & Lokris24.com. Supported by Prime Skepsis

Οι απόψεις των Blogger του Lokris 24 δεν ταυτίζονται απαραίτητα μεταξύ τους. Εάν κάποιος, θέλει να μπει στην ομάδα του Lokris 24 ή θέλει να εκφράσει την άποψη σε κάποιο άρθρο, να στείλει το αίτημα του από το μενου ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ.

Click Here