Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Φωτισμός με οπτικές ίνες - Γράφει η Λιάνα Χασιώτη


Παλαιότερα στο άκουσμα της φράσης "Οπτικές Ίνες", το μυαλό μας ταξίδευε σε μια τεχνολογία του μέλλοντος, της όποιας η εδραίωση και συνεπώς η καθολική χρησιμοποίηση θα καθυστερούσε αρκετά!!! Και όμως, η τεχνολογική εξέλιξη  και ωρίμανση των συστημάτων με οπτικές ίνες σε συνδιασμό με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για φωτισμό σε ειδικούς χώρους (π.χ μουσεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία) έχει  επιφέρει την συνεχώς αυξανόμενη χρήση τους, ακόμη και από τους πιο απαιτητικούς μελετητές φωτισμού!



Xωρίς καμία αμφιβολία οι οπτικές ίνες αποτελούν μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη λύση φωτισμού! Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό αν κατανοήσουμε την ακριβή λειτουργία τους. Οι οπτικές ίνες δεν είναι λοιπόν τίποτα άλλο από τη εφαρμογή του φαινομένου της παγίδευσης του φωτός. Πιο συγκεκριμένα αν μια φωτεινή δέσμη εισέλθει σε μια ράβδο από καθαρό πλαστικό υπό ορισμένη γωνία γίνεται «εσωτερική» ανάκλαση δηλαδή όλες οι ανακλάσεις συμβαίνουν μόνο στο εσωτερικό της ράβδου. Επίσης η ανάκλαση μπορεί να χαρακτηριστεί ολική αφού σχεδόν καθόλου φως δεν διαφεύγει από τη ράβδο. Οι οπτικές ίνες, λοιπόν, είναι μια πολύ μακριά και λεπτή παραλλαγή αυτής της διαφανούς ράβδου. Όταν το φως πέσει στην μία άκρη της ίνας συμβαίνουν πάρα πολλές διαδοχικές ανακλάσεις στην εσωτερική της επιφάνεια, μέχρι να ξαναβγεί το φως από την άλλη άκρη, ακόμη κι αν η απόσταση είναι πολύ μεγάλη!


Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος που οι οπτικές ίνες προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του αγοραστικού κοινού; Αναμφισβήτητα αυτή η ευρεία αποδοχή οφείλεται κυρίως στην δυνατότητα που έχουν οι οπτικές ίνες να παράγουν φως χωρίς να απαιτείται ροή ηλεκτρικού ρεύματος! Αυτό καταλαβαινετε τι σημαίνει! Στο τερματικό τους δεν υπάρχει ούτε θερμοκρασία, ούτε ηλεκτρισμός, ούτε υπεριώδης, ούτε υπέρυθρη ακτινοβολία, συνεπώς δεν τίθεται θέμα ασφάλειας και μπορούν να έλθουν σε επαφή με νερό, γκάζι, εύφλεκτα υλικά κλπ. Ταυτόχρονα, έχουν άριστη χρωματική απόδοση και το κόστος εγκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας είναι χαμηλότερο, αφού υπάρχει η δυνατότητα η φωτεινή πηγή να διαμελιστεί σε πάρα πολλά φωτεινά σημεία. Αυτή  η ταυτόχρονη μεταφορά του φωτός σε πολλά σημεία από μια μόνο φωτεινή πηγή, της οποίας η θέση είναι ιδιαίτερα βολική σε μας, καθιστά δυνατή την υλοποίηση σχεδιασμών φωτισμού που θα ήταν αδύνατο να εκπληρωθούν με συμβατικές μεθόδους εξαιτίας τόσο των τεχνικών δυσκολιών όσο και του υψηλού κόστους συντήρησης μιας τέτοιας εγκατάστασης.

Η χρήση των  οπτικών  ίνών στις εφαρμογές φωτισμού έχει γίνει πλέον πραγματικότητα, αφού η ευκολία στην εγκατάσταση, στην συντήρηση, η μεγάλη ασφάλεια που μας προσφέρουν, όπως και η απλότητα στην υλοποίηση τους δίνουν ένα μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες πηγές φωτισμού. Πιο συγκεκριμένα, ένα τέτοιο σύστημα αποτελείται από τρία μέρη: Μια ειδική συσκευή με την φωτεινή πηγή (λαμπτήρα), μια δεσμίδα οπτικών ινών (συμβατή με την συσκευή και τον εξοπλισμό της) και τερματικά φωτιστικά σώματα (σταθερά, κινητά, διακοσμητικά).Ανάλογα με το υλικό που είναι κατασκευασμένες οι οπτικές ίνες διακρίνονται σε υάλινες και πλαστικές οπτικές ίνες. Οι υάλινες μας προσφέρουν άριστα αποτελέσματα φωτισμού χωρίς να  δημιουργούν την παραμικρή φθορά ακόμη και σε ιδιαίτερα περιορισμένους χώρους. Από την άλλη οι συνθετικές έχουν επίσης ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών. Οι ίνες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως διακοσμητικά είτε για πλάγιο είτε για σημειακό φωτισμό. Ταυτόχρονα, επειδή είναι λίγο πιο εύκαμπτες από τις υάλινες, επιτρέπουν πιο μικρή ακτίνα κάμψης, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στον εγκαταστάτη.
Τέλος, η εμφάνιση του όλου φωτιστικού συστήματος με οπτικές ίνες είναι μινιμαλιστικά απαράμιλλη.            


Στις εικόνες που συνοδεύουν το άρθρο μπορείτε να δείτε ένα μικρό δείγμα των απίστευτων εφαρμογών που έχουν οι οπτικές ίνες! Το να είμαστε διστακτικοί μπροστά σε τέτοιου είδους καινοτομίες, μας στερεί πολλές δυνατότητες! Και αν ο φωτισμός είναι η  τέταρτη διάσταση του χώρου, οι οπτικές ίνες αποτελούν πραγματικά μια νέα διάσταση.

Πηγή: www.4myhouse.gr 
 
Lokris 24 Online Mag © 2011 Lokris 24 Facebook & Lokris24.com. Supported by Prime Skepsis

Οι απόψεις των Blogger του Lokris 24 δεν ταυτίζονται απαραίτητα μεταξύ τους. Εάν κάποιος, θέλει να μπει στην ομάδα του Lokris 24 ή θέλει να εκφράσει την άποψη σε κάποιο άρθρο, να στείλει το αίτημα του από το μενου ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ.

Click Here